Ντολμαδάκια με κιμά
Ενα κατ΄εξοχή χειμωνιάτικο και γιορτινό φαγητό. Θυμάμαι όταν είχε τραπέζι η Μητέρα μου, το πρώτο πιάτο ήταν τα ντολμαδάκια αβγολέμονο. Και φυσικά ποτέ δεν έλειπαν από το Χριστουγεννιάτικο, τραπέζι και από το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.
Υλικά:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
3/4 φλυτζαν. ρύζι καρολίνα
1&1/2 φλυτζ. λάδι
1 μεγάλη συσκευασία αμπελόφυλλα
2 μέτρια κρεμμύδια
1/2 ματσάκι άνιθο
1/2 ματσάκι μαίδανό
4-5 κλωναράκια δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
3 φλυτζ. νερό
Αβγολέμονο:
2 αβγά
1&1/2 λεμόνι
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε τον κιμά, με όλα τα υλικά και τυλίγουμε με τα αμπελόφυλλα. τα βάζουμε στην κατσαρόλα με σειρά, προσθέτουμε το λάδι, σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια, με ένα πιάτο και ρίχνουμε και το νερό. Βάζουμε νερό στη φλυτζάνα και την τοποθετούμε επάνω στο πιάτο για βάρος. Βράζουμε τα ντολμαδάκια, για μισή ώρα περίπου. Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο, χωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι και στίβουμε το λεμόνι. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και προσθέτουμε τους κρόκους, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το λεμόνι, αρχίζουμε να προσθέτουμε τον ζωμό από τα ντολμαδάκια, προσεκτικά να μη μας κόψει το αβγολέμονο, βάζουμε όσο περισσότερο ζωμό στο αβγολέμονο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει το αβγολέμονο σε όλα τα ντολμαδάκια, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να δέσει για 10 λεπτά, όχι στη φωτιά.
Υλικά:
1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
3/4 φλυτζαν. ρύζι καρολίνα
1&1/2 φλυτζ. λάδι
1 μεγάλη συσκευασία αμπελόφυλλα
2 μέτρια κρεμμύδια
1/2 ματσάκι άνιθο
1/2 ματσάκι μαίδανό
4-5 κλωναράκια δυόσμο
αλάτι, πιπέρι
3 φλυτζ. νερό
Αβγολέμονο:
2 αβγά
1&1/2 λεμόνι
Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε τον κιμά, με όλα τα υλικά και τυλίγουμε με τα αμπελόφυλλα. τα βάζουμε στην κατσαρόλα με σειρά, προσθέτουμε το λάδι, σκεπάζουμε τα ντολμαδάκια, με ένα πιάτο και ρίχνουμε και το νερό. Βάζουμε νερό στη φλυτζάνα και την τοποθετούμε επάνω στο πιάτο για βάρος. Βράζουμε τα ντολμαδάκια, για μισή ώρα περίπου. Ετοιμάζουμε το αβγολέμονο, χωρίζουμε τους κρόκους από το ασπράδι και στίβουμε το λεμόνι. Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα και προσθέτουμε τους κρόκους, συνεχίζουμε το χτύπημα και προσθέτουμε το λεμόνι, αρχίζουμε να προσθέτουμε τον ζωμό από τα ντολμαδάκια, προσεκτικά να μη μας κόψει το αβγολέμονο, βάζουμε όσο περισσότερο ζωμό στο αβγολέμονο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα, κουνάμε την κατσαρόλα να πάει το αβγολέμονο σε όλα τα ντολμαδάκια, κλείνουμε με το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να δέσει για 10 λεπτά, όχι στη φωτιά.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου