Προζύμι από βασιλικό

Καλημέρα και καλή εβδομάδα σε όλους. Σήμερα θα σας δώσω την συνταγή για να φτιάξετε το δικό σας προζύμη, για όσους βέβαια ζυμώνεται ψωμί. Ορισμένοι μπορεί να πείτε ότι δεν είναι μαγειρική. Διαφωνώ! Πιστεύω ότι, ότι παρασκευάζεται στην κουζίνα είναι μαγειρική. Πολλές φορές ανεβάζουμε ορισμένες χρήσιμες συμβουλές ή ορισμένα τιπς. Ούτε και αυτά είναι μαγειρική, αλλά δεν είδα να παραπονιέται κάποιος.  Ας αφήσουμε λοιπόν να ανεβάζει ο καθένας ότι θέλει, αρκεί να μην μας προσβάλει και όποιος θέλει το διαβάζει. Καυστική είμαι σήμερα φαίνεται έχω κεφάκια!! Ας έρθουμε όμως στο θέμα μας. Και εγώ πρώτη φορά το έκανα και δεν σας κρύβω είχα αγωνία αν θα πετύχει αλλά ευτυχώς το αποτέλεσμα με δικαίωσε. Βασικά δεν υπάρχει ακριβώς συνταγή. Το βασικό υλικό είναι ο βασιλικός ο οποίος πρέπει να είναι διαβασμένος στην εκκλησία. Γι΄αυτό κάνουμε το συγκεκριμένο προζύμη του Σταυρού και παίρνουμε το βασιλικό από την εκκλησία.


Υλικιά:
8-9 κ.σ. νερό χλιαρό
1 φλυτζ. τσαγ. αλεύρι
3-4 ρόγες σταφύλι
αυτά για την πρώτη φορά 

Εκτέλεση :


 Σε ένα ποτηράκι κρασιού βάζουμε νερό και βάζουμε μέσα τον βασιλικό. Τον αφήνουμε από το πρωί μέχρι το απόγευμα να πάρει το νερό την μυρωδιά του. Το απόγευμα ζεσταίνουμε λίγο το νερό. Σε ένα γυάλινο μπολ βάζουμε μια φλυτζ. περίπου αλεύρι 8-9 κουτ. από το νερό και στίβουμε τις ρόγες του σταφυλιού για να πάρουμε τον ζωμό τους. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι κλείνουμε το μπολ με μεμβράνη σκεπάζουμε με μια πετσέτα, τοποθετούμε τα κλωναράκια του βασιλικού σε σχήμα σταυρού και σκεπάζουμε με μια κουβερτούλα ή με μια μπουρνουζέ πετσέτα γιατί πρέπει να είναι ζεστό το μείγμα μας. Την επομένη το πρωί ζεσταίνουμε πάλι νερό αυτή τη φορά από τη βρύση βάζουμε πάλι μια φλυτζ, αλεύρι 8-9 κουτ. νερό ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και πάλι την επομένη , και την μεθεπομένη την ίδια διαδικασία, μόνο που βάζουμε περισσότερο αλεύρι για να είναι ποιο σφιχτό το προζύμη μας.  Συνολικά θέλει τέσσερις φορές να το πιάσουμε για να ξινίσει και να φουσκώσει. Όταν είναι να φτιάξουμε ψωμί κρατάμε από το προζύμι ένα κομμάτι και το έχουμε στο ψυγείο. Προσοχή δεν πρέπει να πέσει στο προζύμι αλάτι ή οτιδήποτε άλλο, πέραν από το νερό και το αλεύρι. Όταν είναι να ζυμώσουμε ψωμί βγάζουμε τη μαγιά μας δυο ημέρες πριν από το ψυγείο και την πιάνουμε δυο φορές, μόνο νερό και αλεύρι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις