Λουκούμια με αμύγδαλο
Μέρες τώρα σκέφτομαι να κάνω λουκούμια. Θα τα πετύχω δεν θα τα πετύχω? Αναρωτιόμουνα, μουρμουρίζοντας μόνη μου! Δεν είναι και κάτι σπουδαίο θέλει λίγο εμπειρία στην κουζίνα. Βασικά πρέπει να γίνει μία πολύ πηχτή κρέμα. Και εκεί είναι το σημείο επιτυχίας. Εκ των προτέρων σας λέω ότι η πυκνότητα πρέπει να είναι όπως είναι η μαρμελάδα όταν κρυώσει.
Υλικά:
480 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
1/2 φλυτζ. τσαγ. νισεστέ
4 ζελατίνες μεγάλες
2 βανίλιες
2 κουτ. σούπ. ροδόνερο
1 σταγόνα χρώμα ζαχαροπλαστικής
εάν θέλετε
2 κουταλιές σούπ. σιρόπι από γλυκό κουταλιού
τις προτίμησις σας, εγώ έβαλα φράουλα
άχνη ζάχαρη για το τύλιγμα
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με τα 400 γρ. νερό τα 80 τα κρατάμε για να διαλύσουμε το νισεστέ. Βάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό. Έχουμε καβουρντίσει τα ασπρισμένα αμύγδαλα και τα έχουμε περάσει από το μούλτι 2-3 στροφές, δεν τα θέλουμε σκόνη. Ανοίγουμε το μάτι τις κουζίνας και βράζουμε το σιρόπι, το αφήνουμε να βράσει δέκα λεπτά και έπειτα στραγγίζουμε τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε στο σιρόπι. Τις διαλύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το νισεστέ και ανακατεύουμε γρήγορα να ενωθεί το μείγμα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά χαμηλώνουμε την ένταση (μέτρια φωτιά) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει. Χρειάζεται περίπου μισή ώρα. Όταν δούμε ότι πήζει προσθέτουμε το ροδόνερο, τις βανίλιες, το χρώμα ζαχαροπλαστικής, (μπορείτε να τα αφήσετε και λευκά), και το σιρόπι γλυκού εάν θέλετε. Βράζετε για πέντε λεπτά ακόμη και μόλις δείτε ότι άρχισε να κολλά στην κατσαρόλα, αποσύρεται. Βάζετε το μείγμα σε ένα άλλο σκεύος για να σταματήσει ο βρασμός και το ανακατεύετε με ένα κουτάλι να κρυώσει. Μόλις δείτε ότι έχει κρυώσει όχι πολύ βάζετε και τα αμύγδαλα, ανακατεύεται το μείγμα να πάνε τα αμύγδαλα σε όλη την κρέμα. Παίρνετε μία φόρμα μιας χρήσεως βάζετε λαδόκολλα και την πασπαλίζεται με ανάμικτο νισεστέ και άχνη. Βάζετε μέσα το μείγμα και το αφήνεται στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Ξεφορμάρεται βάζετε σε ένα μπολ άχνη ζάχαρη, κόβεται τα λουκούμια σε κομμάτια και τα γυρίζετε στην άχνη.
Υλικά:
480 γρ. ζάχαρη
500 γρ. νερό
1/2 φλυτζ. τσαγ. νισεστέ
4 ζελατίνες μεγάλες
2 βανίλιες
2 κουτ. σούπ. ροδόνερο
1 σταγόνα χρώμα ζαχαροπλαστικής
εάν θέλετε
2 κουταλιές σούπ. σιρόπι από γλυκό κουταλιού
τις προτίμησις σας, εγώ έβαλα φράουλα
άχνη ζάχαρη για το τύλιγμα
Εκτέλεση:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με τα 400 γρ. νερό τα 80 τα κρατάμε για να διαλύσουμε το νισεστέ. Βάζουμε τις ζελατίνες σε ένα μπολ με κρύο νερό. Έχουμε καβουρντίσει τα ασπρισμένα αμύγδαλα και τα έχουμε περάσει από το μούλτι 2-3 στροφές, δεν τα θέλουμε σκόνη. Ανοίγουμε το μάτι τις κουζίνας και βράζουμε το σιρόπι, το αφήνουμε να βράσει δέκα λεπτά και έπειτα στραγγίζουμε τις ζελατίνες και τις προσθέτουμε στο σιρόπι. Τις διαλύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το νισεστέ και ανακατεύουμε γρήγορα να ενωθεί το μείγμα. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά χαμηλώνουμε την ένταση (μέτρια φωτιά) και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει. Χρειάζεται περίπου μισή ώρα. Όταν δούμε ότι πήζει προσθέτουμε το ροδόνερο, τις βανίλιες, το χρώμα ζαχαροπλαστικής, (μπορείτε να τα αφήσετε και λευκά), και το σιρόπι γλυκού εάν θέλετε. Βράζετε για πέντε λεπτά ακόμη και μόλις δείτε ότι άρχισε να κολλά στην κατσαρόλα, αποσύρεται. Βάζετε το μείγμα σε ένα άλλο σκεύος για να σταματήσει ο βρασμός και το ανακατεύετε με ένα κουτάλι να κρυώσει. Μόλις δείτε ότι έχει κρυώσει όχι πολύ βάζετε και τα αμύγδαλα, ανακατεύεται το μείγμα να πάνε τα αμύγδαλα σε όλη την κρέμα. Παίρνετε μία φόρμα μιας χρήσεως βάζετε λαδόκολλα και την πασπαλίζεται με ανάμικτο νισεστέ και άχνη. Βάζετε μέσα το μείγμα και το αφήνεται στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Ξεφορμάρεται βάζετε σε ένα μπολ άχνη ζάχαρη, κόβεται τα λουκούμια σε κομμάτια και τα γυρίζετε στην άχνη.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου