Σαρδέλες τούρτα...
Μία συνταγή εύκολη, γρήγορη, γευστική και τέλεια για ουζάκι....
Και αυτή η συνταγή είναι της ΜΑΜΑΣ μου.. Μου λείπει πάρα πολύ, έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που την έχασα αλλά κάθε πρωί που ξυπνώ... σκέφτομαι... να πάρω τηλέφωνο τη ΜΑΜΑ και έπειτα συνειδητοποιώ, τι λέω.......Τέλος πάντων, ας είναι καλά εκεί που βρίσκεται και ελπίζω να χαὶρεται που ανεβάζω δικές της συνταγές. Αφιερωμένη λοιπόν στην αγαπημένη μου ΜΑΝΟΥΛΑ που τη ΛΑΤΡΕΥΩ........
Υλικά:
1 κιλό σαρδέλες
λάδι για το τηγάνι
αλεύρι για της σαρδέλες
αλάτι
Για τη σκορδαλιά
Υλικά:
5 κουτ. σούπ. αλεύρι
1/2 φλ. λάδι από το τηγάνι
αλάτι
2-3 κουτ. σούπας άσπρο ξύδι
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 ποτήρια νερό περίπου
3 κουτ. σούπ. ωμό λάδι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και αλατίζουμε τις σαρδέλες. Βάζουμε ένα τηγάνι με λάδι να κάψει, αλευρώνουμε τις σαρδέλες και τις τηγανίζουμε. Στραγγίζουμε το λάδι από το τηγάνι σε ένα κατσαρολάκι, και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το αλεύρι και το σκόρδο και τα καβουρντίζουμε ελαφρώς, τόσο όσο να μην μυρίζει το αλεύρι . Σιγά σιγά ρίχνουμε και το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα να μην σβολιάσει - αν είναι πηχτό προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Ρίχνουμε το αλάτι, το ξύδι και το ωμό λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Θέλουμε μία σκορδαλιά όχι πολύ αραιή, να στέκεται. Έχουμε βγάλει το κόκαλο από τις σαρδέλες και σε ένα πυρέξ στρώνουμε μία στρώση σαρδέλες, ανοικτές σαν γούνα. Από πάνω ρίχνουμε το 1/3 της σκορδαλιάς. Στρώνουμε πάλι σαρδέλες, σκορδαλιά και ξανά σαρδέλες και κλείνουμε με σκορδαλιά και μαίδανό ψιλοκομμένο. Το βάζουμε στο ψυγείο να δέσει. Τη σκορδαλιά να τη δοκιμάσετε στο αλάτι και στο ξύδι σύμφωνα με τα γούστα σας.
Και αυτή η συνταγή είναι της ΜΑΜΑΣ μου.. Μου λείπει πάρα πολύ, έχουν περάσει έξι χρόνια από τότε που την έχασα αλλά κάθε πρωί που ξυπνώ... σκέφτομαι... να πάρω τηλέφωνο τη ΜΑΜΑ και έπειτα συνειδητοποιώ, τι λέω.......Τέλος πάντων, ας είναι καλά εκεί που βρίσκεται και ελπίζω να χαὶρεται που ανεβάζω δικές της συνταγές. Αφιερωμένη λοιπόν στην αγαπημένη μου ΜΑΝΟΥΛΑ που τη ΛΑΤΡΕΥΩ........
Υλικά:
1 κιλό σαρδέλες
λάδι για το τηγάνι
αλεύρι για της σαρδέλες
αλάτι
Για τη σκορδαλιά
Υλικά:
5 κουτ. σούπ. αλεύρι
1/2 φλ. λάδι από το τηγάνι
αλάτι
2-3 κουτ. σούπας άσπρο ξύδι
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 ποτήρια νερό περίπου
3 κουτ. σούπ. ωμό λάδι
Εκτέλεση:
Πλένουμε και αλατίζουμε τις σαρδέλες. Βάζουμε ένα τηγάνι με λάδι να κάψει, αλευρώνουμε τις σαρδέλες και τις τηγανίζουμε. Στραγγίζουμε το λάδι από το τηγάνι σε ένα κατσαρολάκι, και το βάζουμε στη φωτιά. Μόλις κάψει, ρίχνουμε το αλεύρι και το σκόρδο και τα καβουρντίζουμε ελαφρώς, τόσο όσο να μην μυρίζει το αλεύρι . Σιγά σιγά ρίχνουμε και το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα να μην σβολιάσει - αν είναι πηχτό προσθέτουμε λίγο νερό ακόμη. Ρίχνουμε το αλάτι, το ξύδι και το ωμό λάδι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Θέλουμε μία σκορδαλιά όχι πολύ αραιή, να στέκεται. Έχουμε βγάλει το κόκαλο από τις σαρδέλες και σε ένα πυρέξ στρώνουμε μία στρώση σαρδέλες, ανοικτές σαν γούνα. Από πάνω ρίχνουμε το 1/3 της σκορδαλιάς. Στρώνουμε πάλι σαρδέλες, σκορδαλιά και ξανά σαρδέλες και κλείνουμε με σκορδαλιά και μαίδανό ψιλοκομμένο. Το βάζουμε στο ψυγείο να δέσει. Τη σκορδαλιά να τη δοκιμάσετε στο αλάτι και στο ξύδι σύμφωνα με τα γούστα σας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου